Veelgestelde vraag 1 over menopauze oefeningen

Waarom ervaar ik klachten tijdens de overgang?

Menopauze oefeningen zijn een goede manier om de klachten van de overgang te verminderen. Tijdens de menopauze, die zo’n vijf tot acht jaar vóór de laatste menstruatie begint, verandert er enorm veel in de hormoonhuishouding van de vrouw. De vruchtbaarheid neemt af en de aanmaak van oestrogeen vermindert. Deze hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je je tijdens deze fase van je leven niet helemaal jezelf voelt. Daarnaast wordt over de overgang altijd een beetje hard en denigrerend gedaan. Alsof het “zeurdingetjes” zijn waar je als vrouw mee te maken krijgt. Dit maakt het natuurlijk niet gemakkelijker om op een goede manier met de overgang en bijbehorende kwalen om te gaan.

 
 

Drie vrouwen in vrolijk gekleurde jurken kijken verheugd een kant op.

Menopauze oefeningen

Veelgestelde vraag 2 over menopauze oefeningen

Wat voor oefeningen kan ik doen tegen klachten in de overgang?

Er zijn ontzettend veel menopauze oefeningen die je kunt doen om jouw klachten te verlichten. Maar de allerbelangrijkste is deze: wees een beetje lief voor jezelf. We leven in een cultuur waar de eeuwige jeugd wordt gevierd en van vrouwen helaas nog steeds verwacht wordt dat ze tot op hoge leeftijd fris, fruitig en jeugdig blijven. Dat legt een enorme druk bij vrouwen neer, die zichzelf niet willen wegzetten als ‘oude taart’ of ‘aansteller’, terwijl de overgang een volkomen natuurlijk en normaal proces is. In sommige culturen kijken vrouwen zelfs uit naar deze fase van hun leven. Je hoeft geen rekening meer te houden met menstruaties en in plaats van je op het uiterlijk te richten, komt er meer ruimte voor innerlijke groei en wijsheid. 

Jonge enthousiaste vrouw met roze bontjas en roze bril die het boek Fantastische Orgasmes vasthoudt
_Fantastische Orgasmes Marleen Janssen Marleensboekenvallei.nl cover 17,99

Veelgestelde vraag 3 over menopauze oefeningen

Hoe kan mindfulness helpen bij de overgang?

Naast dat het goed is om ook tijdens de overgang fysiek fit te blijven, kan je mindfulness toepassen om deze fase met zoveel mogelijk energie te doorstaan. Bij mindfulness richt je jouw aandacht op het hier en nu, zonder die omstandigheden te willen veranderen. In plaats van te vechten tegen de realiteit, accepteer je deze zoals hij is. Door je naar binnen te keren en met mildheid naar jezelf te kijken, maak je jouw mentale weerbaarheid groter. Dit kan enorm bevrijdend zijn en verrassend genoeg ook zorgen voor mínder klachten. Door van een afstandje naar jezelf te kijken, word je milder en zachter, waardoor je meer ontspant en klachten verminderen. Je kunt mindfulness overal toepassen, in de supermarkt, in de auto, op je werk. Ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen, op het internet vind je een enorme hoeveelheid aan eenvoudige oefeningen die je kunt doen om meer in het moment te leven.

Veelgestelde vraag 4 over menopauze oefeningen

Hoe kan het vallei-orgasme helpen in de overgang?

Ook het leren van het vallei-orgasme is één van de menopauze oefeningen die kan helpen om met meer energie door de overgang te gaan. Marleen Janssen, vallei-orgasme coach had jarenlang de seksualiteit van de vrouw als expertise. Nu heeft ze zich verder verdiept in de overgang. Logisch, aldus Marleen, want het heeft allemaal met elkaar te maken. Bovendien kun je als “oudere vrouw” veel baat hebben bij het vallei-orgasme. Het is een imponerende, puur natuur truc die helpt bij seksuele overgangsklachten. Je leert het goddelijke vallei-orgasme in de cursus Zin in Seks, die al duizenden vrouwen meer seksueel plezier heeft bezorgd, zowel met zichzelf als met hun partner.

Jonge enthousiaste vrouw met roze bontjas en roze bril die het boek Fantastische Orgasmes vasthoudt