Veelgestelde vraag 1 over wu wei

Wat is wu wei?

Wu wei is een begrip dat “moeiteloze actie” betekent Het is het principe van dingen doen zonder kracht of strijd. Het begrip wu wei stamt uit het Taoïsme en is een kernbeginsel van de Chinese filosofie. Het wordt vaak verkeerd begrepen als luiheid of passiviteit, maar dat is niet het geval. Het gaat meer over jezelf afstemmen op de stroom van het universum en handelen in overeenstemming met de natuur. Denk bijvoorbeeld aan een moment waarop je in de zone was terwijl je iets deed waar je van houdt. Je was zo geconcentreerd en geabsorbeerd in wat je deed dat de tijd leek stil te staan. Dat is wu wei in actie.

 
 

Drie vrouwen in vrolijk gekleurde jurken kijken verheugd een kant op.

Hoe je wu wei kunt toepassen op je liefdesleven 

Veelgestelde vraag 2 over wu wei

Wat zijn de belangrijkste principes van wu wei?

  1. Probeer niet te hard. Als je dingen forceert, werken ze meestal niet. Ontspan in plaats daarvan en ga met de stroom mee. Laat de dingen vanzelf gebeuren. 
  2. Analyseer de dingen niet te veel. Te veel analyse kan leiden tot verlamming door analyse. Geniet gewoon van het moment en laat je leiden door je intuïtie. 
  3. Verzet je niet tegen verandering. Verandering is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, dus omarm het in plaats van ertegen te vechten. 
  4. Probeer niet alles te controleren. Proberen elk aspect van je leven te controleren zal alleen maar leiden tot frustratie en ongelukkig zijn. 
  5. Wees niet gehecht aan uitkomsten. Accepteer dat er geen garantie is dat de dingen zullen uitpakken zoals je wilt – maar dat betekent niet dat ze niet net zo goed of zelfs beter zullen zijn!  
  6. Leef in het huidige moment. Het verleden is voorbij en de toekomst is nog niet geweest, dus het enige moment dat we hebben is nu.  
Jonge enthousiaste vrouw met roze bontjas en roze bril die het boek Fantastische Orgasmes vasthoudt
_Fantastische Orgasmes Marleen Janssen Marleensboekenvallei.nl cover 17,99

Veelgestelde vraag 3 over wu wei

Waar komt wu wei vandaan?

De term wu wei komt uit het Taoïsme, een Chinese filosofie die teruggaat tot de 6e eeuw voor Christus. Het kernprincipe van wu wei is te vinden in de Tao Te Ching, een verzameling oude teksten die de basis vormen van het taoïsme. In de Tao Te Ching wordt gezegd dat “de wijze niets doet (wu wei), maar niets ongedaan laat” Dit betekent dat wanneer je afgestemd bent op de stroom van het universum, je de dingen niet hoeft te forceren. Je kunt de dingen gewoon natuurlijk en moeiteloos laten gebeuren. Dat klinkt toch heerlijk, in ons steeds drukker wordende leven? 

Veelgestelde vraag 4 over Wu Wei 

Kan je wu wei ook inzetten in je liefdesleven? 

De principes van wu wei kunnen op elk vlak van het leven worden toegepast, dus ook in je liefdesleven kan je de principes gebruiken. Zo kun je proberen meer in het moment aanwezig te zijn wanneer je met je partner samen bent. Te genieten van ieder moment met elkaar, zonder verwachtingen over hoe het beter of anders zou kunnen. Het concept van ´moeiteloze actie´ op jouw relatie toepassen, zal in het begin vast even wennen zijn. Maar wu wei leert je om meer open te staan voor de stroom van het leven, en als je dat eenmaal onder de knie hebt zal je zien dat het een stuk makkelijker is om een vreugdevolle en moeiteloze relatie te creëren.  

Veelgestelde vraag 5 over wu wei

Hoe kan ik met wu wei een harmonieuze relatie krijgen? 

Er zijn vele manieren waarop wu wei kan worden toegepast op de liefde. Eén manier is om je verwachtingen en gehechtheid aan resultaten los te laten. We proberen vaak de mensen om ons heen te controleren, terwijl het helemaal niets opschiet om mensen te willen veranderen. Het zorgt juist voor frustratie, onbegrip en frictie. Dit betekent niet dat we passief moeten zijn in alle aspecten van ons leven, maar dat we moeten leren onderscheiden wanneer actie nodig is en wanneer niet.

Onthechting is een ander belangrijk concept in de wu wei filosofie. Als je je onthecht, dan sta je open voor wat er in het leven gebeurt, zonder je vast te klampen aan een bepaalde uitkomst of resultaat. Wees flexibel en laat je verwachtingen los, en je zult waarschijnlijk merken dat de dingen beter uitpakken dan je had verwacht.

Ook vertraging is een hoofdbegrip in deze Taoïstische filosofie. In plaats van alles zo snel mogelijk te willen doen, mag het van de taoïsten allemaal wel wat langzamer. Als we te hard proberen, kan dat vaak leiden tot frustratie en teleurstelling. Probeer in plaats daarvan met de stroom mee te gaan en de dingen op een natuurlijke manier te laten gebeuren. Dit betekent niet dat je geen actie moet ondernemen; het betekent alleen dat je dat op een ontspannen en ongedwongen manier moet doen. 

Tenslotte vereist wu wei innerlijke gematigdheid. Raak niet verstrikt in extremen – te actief of te passief. Vind in plaats daarvan een gezonde balans tussen deze twee uitersten en blijf trouw aan jezelf. Als je vanuit deze positie werkt, zal alles moeiteloos en natuurlijk aanvoelen, wat ook je relatie ten goede komt. 

 

Jonge enthousiaste vrouw met roze bontjas en roze bril die het boek Fantastische Orgasmes vasthoudt
_Fantastische Orgasmes Marleen Janssen Marleensboekenvallei.nl cover 17,99

Veelgestelde vraag 6 over Wu Wei 

Wat zijn de voordelen van wu wei in relaties? 

Leven in wu wei kan een uitdaging zijn, maar de voordelen zijn het waard. Als je in wu wei leeft, leer je de controle los te laten en te genieten van het moment. Je leert ook jezelf los te maken van de uitkomst en flexibeler te zijn. Hierdoor kun je een harmonieuzer leven leiden met minder stress. In relaties kan wu wei je helpen je verwachtingen en controledrang los te laten, wat zowel voor jou als je partner een positieve uitwerking kan hebben op jullie relatie.  


Veelgestelde vraag 7 over Wu Wei 

Wat zijn oefeningen om wu wei te ervaren? 

Er bestaan ontzettend veel oefeningen die je kunt doen om wu wei te ervaren. Hier zijn een paar oefeningen die kunnen helpen: 

Meditatie
Een van de beste manieren om wu wei te ervaren is door meditatie. Als je in staat bent je geest leeg te maken en je te concentreren op het huidige moment, kun je vrij gemakkelijk een staat van wu wei bereiken. Maak het jezelf niet te ingewikkeld, zeker niet als je pas net met mediteren begint. Vijf minuten zitten in stilte doet al wonderen voor je geest.  

 Yoga
Een andere geweldige manier om een staat van wu wei te bereiken is door middel van yoga. Doordat je gericht bent op je ademhaling, terwijl je door een serie houdingen beweegt, zal je merken dat zowel je lichaam als geest ontspannen.  

Tai Chi
Tai chi is een andere uitstekende manier om je te verbinden met de stroom van het universum en een staat van wu wei te bereiken. Terwijl u de zachte houdingen doorloopt, zult u merken dat al uw zorgen wegsmelten.